header-1.jpg

Nieuwe uitgave: Deel 28

Oorlog in Altena. 75 jaar vrijheid

Vanwege de coronacrisis kon deel 28 van de Historische Reeks met de titel Oorlog in Altena. 75 jaar vrijheid in april niet verschijnen, maar vanaf 18 september is het in de meeste plaatsen in Altena voor € 20,- verkrijgbaar. De leden krijgen het thuisbezorgd. Zie de website www.historischereeks.nl. Met ruim 400 bladzijden bevat deel 28 boeiende verhalen over de Tweede Wereldoorlog uit alle plaatsen in de regio. Over de razzia’s, de tientallen onderduikers die een schuilplaats vonden, over ds. J. Hindriks uit Dussen die in het verzet zat en over de gedwongen evacuatie van mensen uit de dorpen langs de Bergsche Maas. G. Haspels uit Genderen schrijft over de voortdurende beschietingen. In Nieuwendijk waren op 12 december 1944 zeventien doden te betreuren. Op Oudejaarsdag 1944 maakte een bom in Giessen veel en vooral jonge slachtoffers. Ook werd de verzetsman Henk Boender gearresteerd en gefusilleerd. Matthijs Dekker in Oudendijk, betrokken bij het verzet, werd opgepakt maar overleefde de oorlog. De jonge verzetsman Thijs van Ommeren werd gearresteerd en gefusilleerd, tot groot verdriet van zijn familie in Rijswijk. Ook de gehandicapte negenjarige Lina Bras uit Werkendam overleefde de oorlog niet. In Veen en Wijk en Aalburg vielen op vrijdag 5 januari 1945 bommen waarbij zeer velen omkwamen. O wrede oorlog! Voor meer informatie kunt u bellen naar Cees de Gast (0416-352390) of mailen naar: info@historischereeks.nl.

deel 28

Signalement in deel 28:

Brabant bevrijd
Op 12 september 2019 werd in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch Brabant bevrijd gepresenteerd. Deze 379 pagina’s tellende uitgave bevat dertien indrukwekkende verhalen van en over mensen die de oorlog en de bevrijding in Noord-Brabant hebben meegemaakt. Ze zijn aangeleverd door acht Heemkundekringen en Historische Verenigingen in Noord-Brabant. Omdat de commissaris van de koning Wim van de Donk in het ziekenhuis lag, werd het eerste exemplaar aangeboden aan de Gedeputeerde van Cultuur Marianne van der Sloot. In dit boek gaat het vooral om de persoonlijke verhalen van mensen, die zelf de gevolgen ondervonden van wat ze lichamelijk of geestelijk meemaakten.

Een van de dertien artikelen is het door de Historische Reeks aangeleverde dagboek van het predikantenechtpaar Ritsema te Genderen. De verhalen uit dit dagboek raakten de Gedeputeerde van Cultuur diep. Ze las tijdens haar dankwoord voor wat mevrouw Ritsema schreef op 31 december 1944. “Vannacht om elf uur verschrikkelijk vuren en granaten gooien. O, ik was zo bang en als het dan over is, ben je slap van ellende.” En dominee Ritsema noteerde die dag: “Iemand uit Wijk, die in de deur stond te kijken, werd door een scherf in het oog dodelijk getroffen. ’t Is nog wel de oudejaarsdag, anders altijd zo gezellig in de familiekring.” Ds. Jacob Jan Ritsema was vanaf 21 mei 1944 tot 4 april 1948 predikant van de Gereformeerde kerk van Genderen. Vanaf september 1944 hield mevrouw Ritsema een dagboek bij over wat zij en haar man in die donkere oorlogsdagen meemaakten.

In het Nawoord schrijft de samensteller dat de verhalen weerspiegelen wat nagenoeg elke Brabantse plaats is overkomen en wat veel Brabantse inwoners hebben meegemaakt. Kortom, een aanrader.

 

 

Inhoud deel 29:

Dit deel zal een grote verscheidenheid aan artikelen en verhalen gaan bevatten die de laatste jaren zijn verzameld, vanaf de Middeleeuwen tot nu. Zoals over de bewoners en de nederzettingen in de middeleeuwse Groote Waard, over ds. N. Voetius (1635-1679) in Meeuwen, zoon van de bekende Gisbertus Voetius en over hoe men in de 18e eeuw omging met homofilie, toen nog ‘sodomie’ genoemd.  Dick van Vugt schrijft er over de bewoners van de Maasdijk in Giessen in de eerste helft van de 20e eeuw. Dit deel bevat ook luchtige en donkere herinneringen aan politieman D. de Gast, die vanaf 1950 nog op de fiets surveilleerde in de dorpen van de toenmalige gemeente Eethen en werd geconfronteerd met de streken van sommige kwajongens. Het deel bevat ook herinneringen aan de pont Sleeuwijk-Gorinchem.  Voor deze uitgave, die waarschijnlijk in november 2021 zal verschijnen, zijn nog artikelen en verhalen van harte welkom.
Giessen 4 Hoog water 1993

Foto: Hoogwater in 1993 in Giessen.

Inhoud deel 30: De rol van vrouwen in het verleden
Vaak staan de mannen centraal in de geschiedenisverhalen. Daarom wil de redactie in deze bundel graag verhalen opnemen waarin vrouwen centraal staan, of die geschreven zijn door vrouwen. Er zijn al heel wat ideeën binnengekomen, zoals: Jacoba van Beieren en Woudrichem, De strijd om het vrouwenkiesrecht in de regio. Het dagboek van Aria Colijn over de Tweede Wereldoorlog, Het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid Toontje Sprenger, De eerste vrouwelijke wethouder Adrie Werther-van Suylekom, Verhalen over boerinnen, De eerste predikante in de regio. Welke vrouw neemt de pen op en gaat schrijven?  De redactie nodigt zowel vrouwen als mannen uit om een bijzonder verhaal op te schrijven.  Laat zo de geschiedenis van onze zo mooie regio voortleven.