header-1.jpg

Het land van Heusden en AltenaHet Land van Heusden en Altena is een streek in het noorden van de provincie Noord-Brabant. Het gebied ligt grotendeels ingeklemd tussen de rivieren de Merwede, de Afgedamde Maas, het Heusdensch Kanaal en de Bergsche Maas. In het westen grenst het aan de Biesbosch.

De Stichting Historische Reeks Land van Heusden en Altena is in 1990 opgericht. Ons doel is om de geschiedenis van de streek bekend te maken bij een breed publiek. Eenmaal per jaar geven we een boek uit.

Ons streven is om in de Reeks een diversiteit aan onderwerpen aan bod te laten komen. Zo wordt er gepubliceerd over middeleeuwse geschiedenis, waterstaatkundige geschiedenis, kerkgeschiedenis, de Tweede Wereldoorlog, politieke geschiedenis, enz. We geven regelmatig een  themadeel uit. Bijvoorbeeld  over de Watersnoodramp van 1953 en de agrarische geschiedenis en een bundel speciaal voor het onderwijs.

Momenteel heeft de Reeks ongeveer 170 begunstigers. Deze wonen in de streek zelf, in de rest van Nederland, in het buitenland tot zelfs in andere werelddelen. De Reeks biedt mensen de mogelijkheid om vanuit hun nieuwe woonplaats kennis te nemen van de geschiedenis van de geboortegrond van zichzelf of van hun voorouders.